Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke typen elektrische wagens zijn er?

Welke typen elektrische wagens zijn er?

 

Momenteel zijn er drie types wagens die elektrisch voortgedreven worden waarvan de batterij via een extern laadsysteem wordt opgeladen: De volledig elektrische, range extender hybriden en plug-in hybriden.

 • Volledig Elektrisch (BEV)
  Volledig elektrische wagens hebben uitsluitend een elektromotor en een batterij, die het rijbereik van de auto bepaalt. Deze wagens moet men dus steeds opladen.
   
 • Range extender (BEVx)
  Hybride wagens met een range extender rijden ook volledig op elektrische stroom, met het verschil dat er een kleine brandstofmotor aan boord is voor wanneer de stroom op dreigt te raken. Die brandstofmotor drijft dan echter niet de wielen aan, maar laadt de batterij op. Een range extender wagen moet men dus wel bijtanken.
   
 • Plug-In Hybride (PHEV)
  Een plug-in hybride wagen heeft zowel een verbrandings- als een elektromotor. Is de batterij op, dan rijdt het op de verbrandingsmotor verder. Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe groter de afstanden waarop men volledig elektrisch rijdt.

Bijna alle grote autofabrikanten zetten momenteel massaal in op het ontwikkelen van elektrische modellen. Het aantal beschikbare elektrische voertuigen op de markt neemt dan ook enorm rap toe. Een handig overzicht van alle elektrische voertuigen kan je vinden op de websites van Milieuvriendelijkevoertuigen en EV-Database.

Nog steeds hulp nodig?