Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoelang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Hoelang duurt het om een elektrische auto op te laden?

 

Dit hangt af van verschillende factoren als de status van de batterij, de totale capaciteit van de batterij, het laadsysteem en de type batterij. Logischerwijze duurt een oplaadbeurt langer naarmate de batterij leger is en de capaciteit van de batterij hoger is. Zo laden hybride voertuigen over het algemeen sneller op omdat hun batterijcapaciteit beperkter is. Auto's staan echter gemiddeld zo'n 14 uur thuis en 8 uur op het werk (ze staan met andere woorden gemiddeld 92% van de dag stil), dus dit geeft meer dan genoeg tijd om op te laden.

De laadsnelheid wordt dan weer bepaald door het type elektrische wagen, het type laadsysteem en de beschikbare capaciteit van het elektrisch netwerk. Aan een gewoon stopcontact kan er zo een 10km autonomie per uur bijgeladen worden, en aan laadpunten op het werk of thuis gaat dit typisch tot 110km per uur (indien de capaciteit van het elektrisch net en de batterij van de elektrische wagen dit toelaten). Snel laders (die meestal te vinden zijn buiten de steden en langs snelwegen) zijn dan weer bedoeld om op korte tijd veel autonomie bij te laden. Hier gaat het vaak om 250km per uur, maar de uitrol van snel laders met 1700km per uur is nu reeds bezig in Europa.


Wil je de precieze laadtijd weten van een type laadpaal en/of auto? Consulteer dan deze handige tool. De maximale laadsnelheid die de batterij van een elekrtische auto aankan vind je bovendien hier terug.

TOTAL helpt u met plezier bij het kiezen van de juiste laadoplossingen op maat, en staat u bovendien bij in een technische analyse van uw elektrisch net.

Nog steeds hulp nodig?