Gas verandert

 

Gas verandert in België - de context en oorzaken van omschakeling van gas type L (arm gas) naar gas type H (rijk gas)  

 

 

In België, verbruikt de helft van alle bedrijven arm gas (type L), geïmporteerd uit het noorden van Nederland (Groningen - Slochteren). De gasreserves putten zich echter uit. Daarom hebben de Nederlandse autoriteiten aangekondigd dat ze de export van gas zouden gaan verminderen en zelfs volledig stopzetten vanaf 2030. Een plan van omschakeling werd dan ook opgesteld en zal gefaseerd in werking treden in de periode 2018 - 2029.

Gas verandert.De gemeenten die in 2018 en 2019 in aanmerking komen voor de omschakeling van arm gas naar rijk gas zijn 

  • Regio Antwerpen : Hoboken en Antwerpen-Kiel
  • Regio Sint-Truiden : Geetbets, Gingelom, Glabbeek, Holsbeek, Landen, Linter, Lubbeek, Sint-Truiden, Tielt-Winge en Zoutleeuw
  • Regio Luik : Berloz, Geer, Hannut en Waremme

 

De gevolgen voor gastoestellen

Het zou kunnen gebeuren dat gastoestellen niet meer optimaal functioneren na de omschakeling, omdat ze bijvoorbeeld te veel CO2 produceren, of omdat ze te veel gas verbruiken of omdat ze te snel slijten. Een gastoestel in slechte staat kost meer, is slecht voor het milieu en kan tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid leiden van u en van uw medewerkers. Conform met de wetten in voege, is elk bedrijf en elke werkgever verantwoordelijk voor de check van zijn gastoestellen.  

 

De noodzaak om gastoestellen te checken door een erkende technieker

U moet uw apparaten laten checken door een erkende technieker om u te verzekeren van de compatibiliteit met rijk gas (type H). Op die manier zal u zeker zijn dat ze correct en in volledige veiligheid blijven functioneren met rijk gas. Opgelet: uw gastoestellen niet laten checken kan een risico veroorzaken na de omschakeling.

 

U vindt een lijst met erkende techniekers op de website https://www.lne.be/overzichtslijsten-erkende-personen    .

Voor Wallonië vindt u een lijst van alle erkende techniekers op de volgende website pagina: http://www.awac.be/index.php/chauffagistes .

Voor Brussel vindt u het overzicht op: https://environnement.brussels/thematiques/energie/la-performance-energetique-des-batiments-peb/liste-des-professionnels-agrees-de .

 

Tip: De mogelijkheid bestaat dat u deze check combineert met de verplichte periodieke keuring van uw centrale verwarming. 

De huurder heeft de verplichting om de eigenaar te informeren over zijn verplichtingen met betrekking tot deze omschakeling.
 
 

Overige informatie over gas die verandert

De officiële website van de Federale en Regionale Overheden bundelt alle informatie over de omschakeling: https://www.gasverandert.be/nl
 
Het telefoonnummer van het contactcenter van de FOD Economie: +32 800 120 33